29 Eylül 2018 Cumartesi

Blockchain Teknoloji nedir ?

blockhain-nedir-1-770x433.jpg
“Blockhain teknolojisi nedir?” sorusu, son yıllarda akıl almaz şekilde ilerleyiş gösteren ve büyük ekonomistlere göre altında yatan sistem ile çökmesi durdurulamayacak etkiye sahip Bitcoin (BTC) ile birlikte daha fazla sorulmaya başlandı. Biz de bu yazımızda, Bitcoin alt yapısını oluşturan devrim niteliğindeki Blockhain sistemi hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İyi okumalar.
Geçmiş ile bugün kıyaslandığında, “iletişim” ve “ulaşım” alanında dağlar büyüklüğünde farklılıklar göze çarpmaktadır. Özellikle iletişim ağında bir mektubun saniyeler içinde dünyanın diğer ucuna gidebileceği, hayal sınırlarını aşan bir durum idi, uzaya gitmek ise sadece bilim-kurgu filmlerine münhasır idi. Söylediğimiz bu acayip durumlar en fazla 20 yıl öncesine aitti. Şimdilerde ise mektupların bir saniyede dünyanın diğer ucuna ulaşması bir yana, insanın ışınlanmasına dair çalışmalar bile başladı başlayacak, uzaya çıkma ise neredeyse sıradanlaşacak ve uzay turistik bir yer haline gelecek.
blockhain-nedir-3.jpg
Blockhain neden uzun süre güven kazanamadı?
Blockchain, 1990’lı yılların başlarında temeli atılan devrim niteliğinde bir teknoloji idi. ancak yukarıda da verdiğimiz örneklerde anlaşılabileceği üzere insanların mektup gönderirken bilebildikleri en hızlı yöntem “APS” (Acele Posta Servisi) iken blockhain teknolojisinin bu zeminde değer görmesi veya kabul edilmesi beklenemezdi. Bu sebeple günümüzde bile hâlâ blockchain teknolojisine inanılmıyor.
2008 yılına gelindiğinde, “akıllı teknoloji” dediğimiz akıl almaz şeylerin ortaya çıkmaya başlamasıyla Satoshi Nakamoto, yaptığı devrim ile blockhain teknolojisini dünyaya kabul ettirmeyi büyük oranda başardı.
Blockhain hakkında söylenebilecek pek çok şey vardır. Ancak konunun daha fazla uzamaması adına son olarak Blockhain sisteminin devletlerde ve devlet işlerinde nasıl kullanılabileceği ile ilgili paylaşımda bulunarak kapatmak daha doğru olacak. Blockchain, devletinde kullanabileceği sosyal hizmetlerin, medikal kayıtların, reçetelerin, noter kayıtlarının vb. durumların altındaki teknolojik altyapıyı oluşturma hedefindedir. Şu an için ekonomi alanında daha çok ilgi görse de, “Blockcahin dijital bir devrimdir”. Yakın zamanda hayatımızın her alanında bu devrimin etkilerini görmeye başlayacağız.
Kabul ediyoruz, böyle bir sisteme alışmak kolay olmayabilir. Fakat ne dem
iş Marlo Morgan : ‘’Yenilikler, ancak onlar için yer açtığınız zaman yaşantınıza girebilirler.’’
Hayatınızda teknolojiye her zaman yer açın. Bırakın her şey daha iyi olsun…



Yorum Ekle

Hiç yorum yok

Yorumunuz için teşekkür ederiz